Thursday, October 8, 2015

Mackerel in Tomato Sauce

Memang dah lama aku nak beli electric pressure cooker tapi rasa macam sayang duit nak spend so much on a pressure cooker.  Tapikan,  without pressure cooker,  I need to spend so much time kat dapur.  Sometimes,  penat sangat.  Ye la,  rebus daging or tulang berjam2 nak tunggu empuk.  So, malas nak pikir panjang,  aku pun beli je noxxa. 

Initially nak beli Phillips,  sebab cheaper kalau beli on Lazada.  Tapi pot Phillips smaller,  6Litre. Noxxa bigger,  8Litre. Alasan yg tak berapa kukuh untuk. beli. Noxxa,  tapi beli jugak.  hahaha.. 

Angway,  aku dapat je noxxa,  terus rasmikan by cooking sup ekor.  Then semalam, aku buat mackerel in tomato sauce sebab ada fresh fish. We went back to Terengganu last weekend.  Tu yang rajin nak buat mackerel in tomato sauce. 

Mackerel in Tomato Sauce

Ingredients
2kg kembung/mackerel  or boleh guna sardine,  cleaned,  buang kepala
2 bijik bwg besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
1 can kimball tomato paste
1 cup kimball chili sauce
2 bijik tomato - diced
1/2 cup sugar
2 tsp salt

cara2
1. blend bwg besar,  bwg putih and halia.
2. panaskan 4-5 tbs minyak,  tumis bahan blend sampai garing.  masukkan tomato yg dah diced,  tomato paste,  chili sauce,  garam dan gula
3. masukkan ikan dan sauce ke dalam periuk noxxa.. cook for 75 mins under high pressure.

No comments:

Post a Comment